Varkensoesters met een appelsaus en hartig gevulde appels uit de oven

Hoofdgerecht

Datum: 15-04-2002
Aantal personen: 6
Samengesteld door: Frank Theeuwen
Samengesteld menu:
Printversie:

Ingrediënten

  • 12 varkensoestertjes van ca. 1 cm dik en 50 gram per stuk
  • 6 zoetzure appels
  • 3 sjalotjes
  • 50 gr. Knolselderij
  • 6 grote champignons
  • 500 gr. Stevige afkokende aardappelen
  • 30 gr. Gepelde walnoten
  • 100 gr. Boter
  • 50 gr. Braadboter
  • 1,5 eetl. Bloem
  • 1,5 dl. Kalsfond
  • 1,5 dl. Appelsap
  • 1 eetl. Groene pepertjes
  • 1 theel. Rozemarijnpoeder
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Hak de walnoten grof. Verwarm de oven voor op 200oC, snipper de sjalotjes, de knolselderij en de champignons en fruit ze samen in 1,5 eetl. Boter. Roer de noten en de groene peperstjes erdoor en breng op smaak met zout. Boor de klokhuizen uit de appels. Vul ze met het groentemengsel en verpak ze een voor een in aluminiumfolie. Bak de appels 40 min. in de oven. Verwarm de schaal voor het warmhouden van de kalfsoesters tegenlijker in de oven voor. Snijd na 20 min. de geschilde aardappelen in plakken en dep ze droog met keukenpapier. Bak de aarappelen in 3 eetl. Boter gaar en goudbruin. Breng ze op smaak met zout en rozemarijn. Houd ze op een ovenvast bord in de oven warm. Bak de kalfsoesters in de braadboter, 2 min. aan iedere kant. Bestrooi ze met zout en peper en houd ze in de ovenschaal warm. Giet het braadvet op een scheutje na uit de pan, roer de bloem door het resterende vet, laat hem bruin kleuren en roer de kalfsfond en het appelsap erdoor. Laat de saus even doorkoken en breng hem op smaak met zout en peper. Verdeel de kalfsoesters over de borden evneals de uitgepakte appels en de gebakken aardapplen. Giet de saus over het vlees.