Boterappels uit de oven met vanille-ijs

Nagerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 20-10-2008
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Dave Vercoulen
Samengesteld menu:
Printversie:

Ingrediënten

Vanille-ijs:
  • 6 eidooiers
  • 210 gram witte basterdsuiker
  • 0,5 liter melk
  • 4 dl. slagroom
  • 1 vanillestokje
Boterappels: 
  • 8 stevige appels, schoongeboend
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 1 citroen
  • 8 eetl. kookroom of koffieroom
  • 4 eetl. geroosterde amandelschaafsel

Bereiding

Vanille-ijs:
Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker en het vanillestokje dat in de lengte is doorgesneden. Neem de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat het vanillestokje gedurende 10 minuten in de melk trekken. Klop met de elektrische handmixer op de middelste stand de eidooiers met de rest van de suiker gedurende 1 minuut lichtgeel en schuimig.
Zet de pan terug op het vuur. Als de melk opnieuw kookt giet dan al kloppend een beetje melk bij de eidooiers. Voeg vervolgens dit mengsel aan de rest van de melk toe, terwijl je blijft roeren met een houten spatel. Het mengsel mag NIET koken; gebruik hiervoor de kookthermometer. Bij 83 graden kun je de pan van het vuur nemen (nog wel blijven roeren tot het mengsel dik begint te worden). Als het mengsel dik genoeg is dan deze zeven (voorkomt klonteren). Verwijder het vanillestokje en doe er de room bij (hierdoor stopt het kookproces). Als het mengsel schift tijdens de bereiding, klop dan met de mixer op de snelste stand een eetlepel koude melk of room erdoor.
Koel het mengsel door de pan in een bak met water en ijs te zetten (ongeveer 20 minuten). Doe het mengsel in de ijsmachine en laat het ongeveer 20 minuten draaien.

Boterappels:
Verwarm de oven voor op 180°C. Steek het klokhuis uit de appels en snijd een groefje horizontaal over de hele appels zodat de schil niet uit elkaar ploft. Vermeng de boter met de suiker. Zet de appels in een kleine ovenschaal en vul ze met de suikerboter. Giet het sinaasappel- en citroen­sap er omheen en bak ze in circa 40 minuten gaar.

Zet de appels op borden (uit het centrum) en giet de saus uit de schaal in een pannetje. Voeg de room toe en kook het geheel nog een paar minuten in tot een kleverige saus. Giet de saus over de appels en garneer met amandelschaafsel. Doe het vanille-ijs in kleine kommetjes en zet deze erbij op de borden. Doe er nog een beetje amandelschaafsel op.