Albóndigas en pittige rijst met bonen

Hoofdgerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 20-01-2003
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Dimitri Peeters
Samengesteld menu:
Printversie:

Ingrediënten

Albóndigas (gehaktballen):
  • 1 kg rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 4 el paneermeel
  • 1 Spaanse peper (ontdaan van zaad en fijngehakt)
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout en peper
  • 2 geklopte eieren
  • 6 el olie
  • 5 dl tacosaus (zie recept)
  • 3 bosuitjes (gehakt)
  • tortilla's.
Pittige rijst met bonen: 
  • 0,8 dl olie
  • 500 gram rijst
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 1 groene paprika (gehakt)
  • 1 tl koriander
  • 1 tl komijn
  • 1-2 tl tabasco
  • zout
  • 1 liter bouillon
  • 500 gram kidney beans uit blik (uitgelekt en afgespoeld)
  • 500 gram tomaten uit blik (uitgelekt en gehakt)
  • gehakte peterselie.
Tacosaus: 
  • 2 el olie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 groene paprika's (in blokjes)
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • zout
  • peper
  • suiker
  • 800 gram tomaten uit blik en tomatenpuree (naar eigen keuze)

Bereiding

Albóndigas (gehaktballen):
Roer rundergehakt, knoflook, paneermeel, Spaanse peper, komijn en zout en peper goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje het ei toe. Leg het mengsel op een met bloem bestrooid werkblad en verdeel het in 32 gelijke porties. Maak er met bloem bedekte handen balletjes van.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de gehaktballetjes in 5-10 minuten egaal bruin. Draai ze veelvuldig om. Laat de gebruinde gehaktballen goed uitlekken op keukenpapier. Leg ze daarna in een ovenschaal en giet er tacosaus overheen. Verhit ze 10 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Serveer ze bestrooid met bosuitjes.

Pittige rijst met bonen:
Verhit olie in een braadpan of een grote pan. Voeg de rijst toe en kook die tot hij net ondoorzichtig wordt. Voeg ui, paprika, komijn en koriander toe en kook de rijst nog 2 minuten zachtjes. Voeg tabasco, zout, bouillon en bonen toe en breng alles aan de kook. Afdekken en circa 45 minuten laten koken, of tot de rijst gaar en het meeste vocht opgenomen is. Haal de pan van het vuur en roer voorzichtig de tomaten door de rijst. Laat de pan 5 minuten afgedekt staan. Roer de rijst los met een vork en bestrooi het gerecht met peterselie.

Tacosaus:
Verhit olie in een pan. Voeg ui en paprika toe en bak die langzaam enigszins zacht. Hak de Spaanse peper en voeg die samen met komijn, koriander en knoflook toe. Bak dit nog 2-3 minuten. Voeg suiker, zout, peper en tomaten met sap toe. Kook de saus nog 5-6 minuten op een matig vuur zodat ze indikt. Voeg eventueel tomatenpuree toe voor de kleur. Breng de saus op smaak en gebruik haar warm.