Risotto met spinazie, citroen en pijnboompitten

Datum: 02-03-2020
Type gerecht: Hoofdgerecht
Aantal personen: 8

Ingrediënten

  • 800 g risotto
  • 120 g boter
  • 1 kg verse spinazie
  • 400 ml droge witte wijn
  • 2 l kippenbouillon
  • 3 uien
  • 150 g pijnboompitten
  • 200 g Grana Padano kaas
  • rasp van 2 citroenen
  • versgemalen peper
  • zeezout

Bereiding

Snij de uien in kleine stukjes. Verwarm de kippenbouillon, rooster de pijnboompitten en schaaf de Grana Padano kaas. Rasp het gele gedeelte van de buitenkant van de citroenen.

Smelt wat boter in de pan en fruit hierin de uien 2 tot 3 minuten zodat de smaak van de uien goed loskomt. Vervolgens doe je de risotto in de pan. Roer de risotto lekker door de boter, zodat de korrel de boter goed kan opnemen. De risotto krijgt hierdoor een extra romige smaak. Als in het midden van de korrel het witte ‘pitje’ zichtbaar is, dan blus je de risotto af met de witte wijn. Laat de wijn volledig opnemen door de risotto en schep dan de eerste soeplepel bouillon in de pan. Zodra ook de bouillon is opgenomen door de risotto, dan schep je de volgende soeplepel erbij. Blijf dit net zolang doen tot de risotto nagenoeg gaar is. Ondertussen doe je wat olijfolie in een koekenpan en hierin bak je de spinazie met wat peper en zeezout. Laat de spinazie helemaal slinken en knijp het vocht eruit. Haal de spinazie uit de pan en snij de spinazie zo fijn als mogelijk. Zodra de risotto bijna (maar nog net niet) gaar is, haal je de pan van het vuur. Schep nog een klein beetje bouillon bij de risotto en je zult merken dat de risotto vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel.

Roer de spinazie door de risotto samen met het citroenrasp en de helft van de pijnboompitten. Doe ook de kaas en nog wat boter bij de risotto en roer het geheel goed door. Proef of je tevreden bent over de smaak. De risotto moet wel zout genoeg zijn, maar de smaak van de citroen moet er licht doorheen komen. Eventueel kun je nog een klein beetje citroensap toevoegen als de citroensmaak ontbreekt, of natuurlijk wat extra zeezout of wat kaas indien de citroen overheerst.

Serveer de risotto met spinazie in een mooi diep bord. Strooi de bewaarde helft van de pijnboompitten over de spinazie risotto. Schaaf er tot slot nog wat grove vlokken Grana Padano kaas op.

www.bietgaar.nl