Eenpersoons speculaas-tiramisu

Nagerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 25-11-2013
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Jan Vercoulen
Samengesteld menu:
Printversie (pdf):

Ingrediënten

Speculaas:
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 eetl. speculaaskruiden
  • 225 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 150 g harde boter
  • 25 g amandelen, gehakt
  • 2 eierdooiers
  • Beetje bloem
  • Plastic folie
  • Bakpapier
  • Zakje amandelschaafsel (optioneel)
Tiramisu: 
  • 500 g mascarpone (zachte roomkaas)
  • 2 eetl. sinaasappellikeur (slijter)
  • 4 eetl. witte basterdsuiker
  • 2 limoen (schoongeboend)
  • 4 eetl. chocoladehagel wit XXL hagel wit XXL
  • 12 blaadjes basilicum (in reepjes)
  • 300 g frambozen
  • 24 speculaasjes

Bereiding

Speculaas:
Zeef het bakmeel en de speculaaskruiden in een grote kom. Voeg de basterdsuiker en het zout toe. Doe de boter in de kom en snij het met behulp van twee messen in kleine blokjes. Hak de amandelen fijn en doe ze in de kom bij de overige ingrediënten. Voeg de dooier toe.

Meng eerst alle ingrediënten rustig. Ga hiermee door totdat er deegkruimels zijn ontstaan en de verschillende ingrediënten niet meer te herkennen zijn. Nu is het tijd voor het serieuze kneedwerk. Met de palm van je hand kneed je de deegkruimels tot een zachte, grote bal. Wikkel de bal vervolgens in plastic folie en leg hem in de koelkast. Laat het daar minimaal een uur rusten zodat het deeg kan opstijven. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 160 graden.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek de vormpjes uit. Als alle speculaasjes netjes naast elkaar op de bakplaat liggen, kunnen ze de oven in. Eventueel kun je nog wat geschaafde amandelen over de koekjes strooien. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Meestal zijn de speculaasjes na een kwartier mooi bruin en gaar.

Tiramisu:
Roer de mascarpone los met de likeur en suiker. Rasp de groene schil van de limoenen. Roer het rasp en de chocoladehagel door de mascarpone. Roer basilicum met de frambozen voorzichtig door de mascarpone. Leg op 8 bordjes een speculaasje. Verdeel hierover de helft van het mascarponemengsel. Leg er een speculaasje op en verdeel de rest van het mascarponemengsel erover. Dek af met een speculaasje en serveer.