Maaltijdsalade met boerenkool en hertenbiefstuk

Voorgerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 26-02-2018
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Bram Joosten
Samengesteld menu:
Printversie (pdf):

Ingrediënten

  • 10 roseval aardappels
  • 2 rode uien
  • 2 friszoete appels
  • 4 hertenbiefstukken (a 125 gram)
  • 100 g boter
  • 2 scheutjes witte balsamicoazijn
  • honing naar smaak 
  • mosterd naar smaak
  • 2 flinke scheuten olijfolie
  • 600 g boerenkool
  • 500 g cherrytomaten
  • 1 a 2 bakjes waterkers
  • 1 zak gedroogde cranberries

Bereiding

Snijd de ongeschilde roseval aardappeltjes in blokjes. Breng water met zout aan de kook. Kook de aardappeltjes in circa 5 minuten beetgaar en giet af. Pel en snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de ongeschilde appel in dunne plakjes.

Kruid de biefstukjes met peper en zout. Verhit een scheutje olie in de pan en schroei de biefstukjes om en om dicht. Haal de biefstuk uit de pan en laat rusten, verpakt in aluminiumfolie.

Maak ondertussen de rest van de salade af. Klop de azijn, honing, mosterd en olijfolie tot een dressing. Snijd de boerenkool fijn. Halveer de tomaatjes. Laat de boerenkool en de tomaatjes circa 10 minuten trekken in de dressing zodat de boerenkool wat zachter wordt.

Zet de koekenpan terug op het vuur en voeg de boter toe in de pan. Bak de biefstuk nog even krokant. Meng de waterkers door de boerenkool en schep de salade op een bord. Verdeel de appel, rode ui en cranberries erover. Snijd de biefstuk in mooie dunne plakjes en verdeel over de salade.