Worteltaartje met karamel-whiskysaus en pecannoten
Nagerecht
Datum: | 16-11-2022 |
Aantal personen: | 6 |
Samengesteld door: | Frans Winkelmolen |
Samengesteld menu: | ![]() |
Printversie (pdf): | ![]() |
Ingrediënten
Worteltaartje:
|
Roomkaasmengsel:
|
Karamelsaus:
|
Bereiding
Worteltaartje:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de eieren in de kitchenaid met de ballongarde luchtig tot ze er wit uitzien. Voeg vervolgens de olie toe met de suiker en het merg van het vanillestokje en mix alles goed door elkaar. Zet de kitchenaid stop en vervang de garde door de platte spatel. Voeg nu bloem, bakpoeder, zout, kaneel en pecannoten toe. Houdt 15 noten apart voor garnering. Mix het mengsel tot je een egale massa hebt. Meng als laatste de geraspte wortel erdoor. Verdeel het beslag over 10 muffinvormpjes (tot bovenaan vullen) en bak de taartjes in ca. 45 minuten gaar. Controleer de gaarheid door er met een saté prikker in te prikken. Komt deze er droog uit, dan is het gaar.
Roomkaasmengsel:
Mix de boter in een kom luchtig en voeg de roomkaas en poedersuiker toe. Zet het roomkaasmengsel koud weg en haal het een half uur voor uitserveren uit de koeling.
Karamelsaus:
Zet een Tefalpan met een dikke bodem op het vuur en laat hem rustig warm worden. Strooi de helft van de suiker in de pan en laat rustig smelten. Niet roeren, het smelt vanzelf als de temperatuur maar laag en constant is. Zorg ervoor dat het mengsel niet te donker wordt. Voeg vervolgens de andere helft van de suiker toe en laat weer rustig smelten.
Verwarm de slagroom een beetje en voeg deze beetje voor beetje toe als de suiker is gesmolten in iets gekleurd is. Doe voorzichtig, suiker is heet. Blijf roeren!!! Voeg daarna wiskey toe en roer tot alle klontjes zijn verdwenen.Laat afkoelen.
Uitserveren:
Leg de taartjes op een bord. Schenk er karamelsaus overheen. Leg bovenop een quenelle van het roomkaasmengsel. Druk in het roomkaas mengsel een pecannoot. Serveer voor ieder nog apart een glaasje erbij met de overgebleven karamelsaus.