Crème van chocolade met stoofpeertje en kletskop

Nagerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 21-03-2011
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Frank Theeuwen
Samengesteld menu:
Printversie (pdf):

Ingrediënten

Crème:
  • 3 dl room
  • 2 dl melk
  • 2 eetl cacaopoeder
  • 70 g bittere chocolade
  • 75 g suiker
  • 5 eierdooiers
  • Koffielikeur
Peerschijfjes: 
  • 4 stoofpeertjes
  • fijne suiker

Stoofpeertjes:
  • 8 stoofpeertjes
  • 4 dl water
  • 100 g suiker
  • Poire William
Bavarois: 
  • 100 g suiker
  • Beetje water
  • 2 eidooiers
  • 2 dl melk
  • 5 g gelatine
  • 2 dl slagroom

Presentatie:
  • 8 Kletskoppen
  • Slagroom voor garnering

Bereiding

Crème:
Breng voor de crème de room, melk en het cacaopoeder aan de kook. Voeg chocolade toe. Bereid de eierdooiers met de suiker, voeg bij melk en klop romig. Voeg een flinke
scheut koffielikeur toe.

Peerschijfjes:
Was vijf peertjes in de schil. Snijd ze op de snijmachine in dunne plakjes in de lengte. Stand 2 op snijmachine. Bestrooi de plakjes peer met een beetje fijne suiker en bak in een oven van 180 graden knapperig.

Stoofpeertjes:
Schil de andere stoofpeertjes, laat een beetje schil zitten bij het steeltje! Stoof de andere peren in 4 dl water met 100 gr suiker en een flinke scheut Poire William gaar. Snijd onderkant van peertjes.

Bavarois:
Smelt 100 gr suiker lichtbruin (karamel). Doe er een beetje kokend water bij en roer het glad. Klop de eierdooiers en voeg kloppend de karamel erbij. Breng de melk aan de kook, los er de voorgeweekte gelatine in op en giet al roerende bij het karamelmengsel. Zet op een zacht vuur en verwarm het tot het crème wordt. Laat de crème onder af en toe roeren afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf. Als de crème begint te gelere voorzichtig de slagroom door de crème spatelen. Vul kleine flexpanvormpjes.

Presentatie:
Maak spiegeltje van lauwwarme chocoladecrème op lauwwarme grote borden zet hierin de bavarois en plaats daarnaast het peertje. Garneer af met peerschijfjes, een kletskopje en een toef slagroom.