Banaan karamel trifle

Nagerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 12-11-2018
Aantal personen: 8
Samengesteld door: Bram Joosten
Samengesteld menu:
Printversie (pdf):

Ingrediënten

Bananencake:
  • 300 g boter
  • 300 g suiker
  • 4 eieren
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • 2 heel rijpe bananen

Bananencrème:
  • 3 rijpe bananen
  • 300 ml water
  • 1 limoen
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 1,5 eetl. bloem
  • 300 ml slagroom
  • 1,5 eetl. poedersuiker
Cashew-kaneel-crumble: 
  • 80 g cashewnoten
  • 120 g koude boter
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 1 eetl. kaneelpoeder

Karamelsaus:
  • 200 g suiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 g roomboter
  • 1 mespunt zout
Bananenchips: 
  • 1 onrijpe bakbanaan (groen)
  • 1 l water
  • 1 eetl. kurkumapoeder
  • frituurolie

Topping:
  • 3 eetl. poedersuiker
  • 75 g cashewnoten
  • 2 bananen
  • 2 takjes munt

Bereiding

Bananencake:
Verwarm de oven op 175 graden. Mix de boter met de suiker luchtig in de keukenmachine. Voeg de eieren stuk voor stuk toe. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bak- en kaneelpoeder door elkaar en voeg het toe aan het beslag. Prak de bananen en meng ze door het beslag. Giet het beslag op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de cake circa 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is. Laat afkoelen en snijd de cake dan in blokjes.

Luchtige bananencrème:
Pel de bananen en pureer ze met een scheutje water en het sap van een halve limoen tot een gladde puree. Bewaar de andere helft van de limoen. Breng in een pan de bananenpuree aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Roer de eidooiers met het vanillemerg, de suiker, een beetje bananenpuree en de bloem los. Meng een scheutje warme bananenpuree door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door. Breng de bananencrème aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen. Laat de bananencrème afgedekt met een vel plastic folie afkoelen. Klop de slagroom met de poedersuiker stijf in de keukenmachine. Spatel de slagroom door de bananencrème.

Cashew-kaneel-crumble:
Verwarm de oven voor op graden. Hak de cashewnoten fijn. Meng de boter, suiker, bloem, kaneel en de cashewnoten met elkaar en wrijf met beide handen door het mengsel tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Karamelsaus:
Laat voor de saus de suiker in een pan smelten tot er karamel ontstaat. Verwarm in een ander pannetje de room tot deze bijna kookt en blus hiermee de karamel af. Roer goed door tot een gladde saus en voeg als laatste de boter toe. Voeg voor de diepte van de smaak een mespuntje zout toe. Roer alles goed door elkaar tot een gladde saus.

Bananenchips:
Pel de bakbananen. Laat ze 30 minuten wellen in het water met de kurkuma (Dit is om het plakkerige van de banaan te voorkomen en een mooie kleur te krijgen). Laat ze daarna uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd de bananen in plakjes van circa 3 millimeter. Verhit de olie tot 180 °C Frituur de bananenchips in porties goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:
Bouw de bananen karamel trifle in lagen op. Begin met wat luchtige bananencrème, dan wat karamelsaus, vervolgens wat blokjes cake en crumble. Bouw zo de trifle op. Top de trifle af met de bananenchips, wat karamelsaus, cashewnoten, plakjes banaan, poedersuiker en blaadjes munt.