Portokalopita met yoghurt ijs

Nagerecht

Klik op de foto voor een betere weergave
Datum: 19-04-2023
Aantal personen: 7
Samengesteld door: Rob Drissen
Samengesteld menu:
Printversie (pdf):

Ingrediënten

Cake:
  • 3 eieren (160 gram)
  • 110 g suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 160 g Griekse yoghurt
  • 100 g bloem
  • 9 g bakpoeder
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • 100 g sinaasappelsap
  • 160 g zonnebloemolie
  • 150 g filodeeg
  • gehakte pistachenootjes
Siroop: 
  • 400 g suiker
  • 330 g water
  • Sap en zeste van 1 sinaasappel

Yoghurt ijs:
  • 2 bakjes yoghurt ijs

Bereiding

Cake:
Laat het filodeeg 1 nacht drogen of droog deze 10 minuten op 140 graden. Doe de zeste van 1 sinaasappel, de suiker en de eieren in een mengkom en klop dit luchtig. Voeg de vanillesuiker, de yoghurt en het sinaasappelsap toe. Klop tot je 1 massa hebt. Voeg nu de bloem, de olie en het bakpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Breek de gedroogde filodeeg in stukken en spatel deze onder het beslag. Leg een vel bakpapier in de vorm. Verdeel het beslag in de bakvorm. Bak gedurende 30 minuten op 180 graden.

Siroop:
Doe alle ingrediënten voor de siroop in een pannetje. Breng dit aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.

Afwerking:
Haal de cake uit de oven als deze klaar is. Prik gaatjes in de warme cake. Overgiet de cake met de lauwwarme siroop. Herhaal dit meerdere malen totdat de cake doordrenkt is. Laat de cake volledig afkoelen. Serveer met een bolletje yoghurt ijs en garneer met de gehakte pistachenootjes.